KAZALIŠTE

Kazalište

Hrvatski sabor kulture članstvom okuplja oko 250 amaterskih kazališta i kazališnih družina s područja Republike Hrvatske. Većina amaterskih kazališta ili kazališnih družina sudjeluje u djelatnostima HSK-a, a dio njih koristi i bogatuKazališnu biblioteku koja obuhvaća preko 2000 naslova - kazališna djela domaćih i stranih autora, nešto teorijskih i esejističkih knjiga o teatru i desetak monografija amaterskih kazališta i družina. Kazališna biblioteka dostupna je i na web stranici HSK-a:
http://www.hrsk.hr/index2.php?pIDm1=10&pIDm2=20

U području kazališne djelatnosti HSK surađuje i s eminentnim hrvatskim kazališnim djelatnicima kao što su: Igor Ružić, kazališni kritičar, Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, redatelji: Robert Raponja, Zoran Mužić, Irena Škorić, Nina Kleflin, Anica Tomić, Mario Kovač i drugi

Odjel za kazališnu, književnu i likovnu kulturu HSK-a usmjeren je na sljedeće djelatnosti:

Organizacija seminara i radionica za stručno usavršavanje i osposobljavanje redatelja, voditelja i glumaca amaterskih kazališta i družina
Poticanje dramskog stvaralaštva amaterskih kazališta i družina raspisivanjem natječaja za nove dramske tekstove
Pružanje stručne i organizacijske pomoći pri djelovanju i oživljavanju rada županijskih zajednica i kazališnih udruga i sekcija
Priređivanje manifestacija državnog značaja: -> Festival hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) - godišnja smotra najboljih hrvatskih amaterskih kazališta i skupina
-> Međunarodni festival amaterskih kazališta
Organizacija gostovanja najboljih kazališnih ansambala i družina (domaća i međunarodna gostovanja)

Aktivnosti i aktualna događanja HSK-a u području kazališne djelatnosti pregledajte OVDJE.

Kazališna biblioteka

Hrvatski sabor kulture prikupio je, tijekom svoga dugogodišnjeg djelovanja na području amaterske kazališne djelatnosti, velik broj kazališnih djela domaćih i stranih autora, nešto teorijskih i esejističkih knjiga o teatru i desetak monografija amaterskih kazališta i družina. Riječ je o Kazališnoj biblioteci,oformljenoj daleke 1948. godine, koja sve do 2011. godine nije bila elektronski popisana ni sortirana pa tako ni dostupna kazališnim skupinama, a mnogi za nju nisu niti znali. Stoga se tijekom 2011. pristupilo stvaranju elektronske baze s2104 naslova koji danas čine Kazališnu biblioteku HSK-a, objavljenu i na web stranici. Na taj je način Biblioteka dostupna svim zainteresiranim kazališnim skupinama i autorima jer je abecednim redom domaćih i inozemnih autora popisan cjelokupni knjižni fond.

Za preuzimanje popisa Kazališne biblioteke kliknite na KAZALIŠNA BIBLIOTEKA na dnu stranice.

Naručitelji (korisnici Biblioteke) mogu određeni izabrani naslov dobiti na uvid u prostorijama HSK-a, pregledati ga te ukoliko žele fotokopirati ga u jednom primjerku po veoma povoljnoj cijeni (naknada za fotokopiranje za članove HSK-a iznosi 50 lipa po A4 stranici, a za one koji nisu članovi cijena je 1 kn po A4 stranici). Dakako, izabrani naslov (ali ne i cijelu knjigu) moguće je dobiti i poštom (bez dolaska u HSK). U tom slučaju potrebno je samo e-mailom (naprodaja@hrsk.hr) zatražiti izabrani naslov s web stranice kako bi ga zaposlenik pronašao u Biblioteci, fotokopirao i priredio za naručitelja. Po uplaćenom računu (troškovi fotokopiranja i poštarine - dostavlja ga HSK na adresu naručitelja), HSK poštom šalje izabrani fotokopirani tekst.

Međutim, potrebno je napomenuti da dobivanjem izabranog dramskog teksta korisnici Kazališne biblioteke nisu stekli i autorsko pravo za njegovo uprizorenje. Vlastoručnim potpisom Izjave 1 (koju naručitelju dostavlja HSK) korisnik Kazališne biblioteke potvrđuje da je upoznat s činjenicom da dobivanje fotokopije dramskog teksta ne znači i stjecanje prava na izvođenje dotičnog teksta bez odobrenja autora ili nasljednika autorskog prava (u slučaju gdje treba).

U slučaju ustupanja dramskog teksta nagrađenog na Natječaju za novi, neobjavljeni dramski tekst namijenjen amaterskim kazališnim skupinama korisnici takvog teksta imaju pravo njegovog korištenja i izvedbe bez potraživanja autorske naknade od strane autora isključivo u slučaju izvođenja u nekomercijalne svrhe. U slučaju komercijalnog izvođenja tj. zarade od uprizorenja i izvedbe dramskog teksta, korisnici su dužni kontaktirati autora i pravovremeno urediti s autorom autorsko-pravni odnos, pisanim ugovorom. Sukladno navedenom, prilikom ustupanja takvih dramskih tekstova korisnici potpisuju Izjavu 2.

Biblioteku je potrebno u narednim godinama obogaćivati djelima nagrađenim na natječajima HSK-a te djelima koja se izvode putem nacionalnog Festivala kazališnih amatera (sudionici obvezno šalju po jednu presliku novog dramskog teksta koji izvode), ali i stručno revidirati kako bi se njene korisnike moglo uputiti na ona djela koja se mogu izvoditi s obzirom na sadržaj, mogućnost izvedbe itd.


Za obrazac izjava kliknite na gore navedene: Izjava 1 i Izjava 2 ili ih preuzmite na dnu stranice.
Narudžbu možete ostvariti putem maila prodaja@hrsk.hr ili na telefon 01/461-8825 (g. Davor Tonklin). U slučaju da želite vidjeti naslove prije narudžbe molimo najavite dolazak na iste kontakte. Unaprijed zahvaljujemo.

Stručni savjet za kazalište

dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić

Gordana Ostović, kazališna kritičarka i dramatičarka

red. prof. art. Joško Šeko

Informacije

Odjel za kazališnu, književnu i likovnu kulturu

Martina Brumen, magistra kroatologije
stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu
kazaliste@hrsk.hr 
01/4556-879, 095/4556-879

HRVATSKI SABOR KULTURE

Ulica kralja Zvonimira 17, 10000 Zagreb

www.hrsk.hr


izjava 1

izjava 2

Kazališna biblioteka

Podijeli ovu stranicu

VRH