PLES

O djelatnosti

Hrvatski sabor kulture trenutno skrbi za oko 750 kulturno-umjetničkih udruga, folklornih skupina i ansambala i za njih organizira seminar za voditelje, radionice narodnog rukotvorstva i Susret folklornih ansambala kojem prethode županijske smotre folklora koje pak okupe i do 2000 ljudi. Također nudimo pomoć relevantnih stručnjaka i mogućnost nabave stručne literature. Nakladnici smo dviju velikih edicija Narodne nošnje Hrvatske i Hrvatski narodni plesovi. Izgrađujemo i međunarodnu kulturnu suradnju u vidu slanja najboljih ansambala po ocjeni prosudbene komisije na međunarodne festivale kao i razvijanjem suradnje sa sličnim organizacijama u Europi.

Početkom 20. stoljeća plesni se amaterizam širi, pa je sve veća potreba za institucijom koja bi ih okupila, usmjerila i omogućila kvalitetnije djelovanje. Hrvatski sabor kulture (prije Prosvjetni sabor Hrvatske) koji okuplja zborove, orkestre, dramske kazališne amaterske ansamble poziva i plesne grupe da se jave na susrete koji su se održavali po općinama i regijama. Kako je broj plesnih amatera rastao, pokazala se potreba za organizacijom jedne manifestacije na državnoj razini. Susret plesnih ansambala postaje manifestacija na kojoj se prikazuju najvredniji rezultati jednogodišnjeg rada, kojom se potiče na aktivno bavljenje te kreativan odnos prema plesu. Danas Hrvatski sabor kulture okuplja oko 500 aktivnih plesača i za njih organizira seminare, radionice i Susret plesnih ansambala. Također nudimo pomoć relevantnih stručnjaka i mogućnost nabave stručne literature. Izgrađujemo i međunarodnu kulturnu suradnju u vidu gostovanja na festivalima i suradnje sa sličnim organizacijama u Europi.

Stručni savjet za ples
Vlasta Kaurić
Tihomir Kološić
Rajko Pavlić
Stručni savjet za folklor
Ivica Ivanković
Stjepan Sremac
Tvrtko Zebec
Stručni savjet biblioteka Narodni plesovi i Narodne nošnje Hrvatske

Nerina Eckhel, dipl. etnolog

Ivančica Ivkanec, prof.

dr. sc. Aleksandra Muraj

dr. sc. Tihana Petrović Leš

Informacije

Kroz vrijeme, kroz razdoblja, umjetnost je ono što uglavnom opstaje. Umjetnost je, čini se, sve što čovječanstvo ostavlja svojim nasljednicima – bilo da se radi o zgradama, knjigama, slikama ili glazbi. Ili pokretu i plesu. (Sidi Larbi Cherkaoui)


 Valentina Dačnik, prof. i dipl. etnologinja

stručna suradnica za plesnu kulturu

 ples@hrsk.hr

01/4556-877, 095/4556-877

 

Zaplešimo na svoj jedinstveni ritam u međusobnom skladu jedni s drugima.(Vera Maletić)

Podijeli ovu stranicu

VRH